2013. szeptember 28., szombat

Film vagy Könyv
(Az éhezők viadala)



 Napjainkban egyre több könyvet filmesítenek meg. Ez azért van, mert a rendezők szeretnek egy jó történetet a filmvászonra vinni és oda csábítani a nézőket, főleg akkor, ha előtte már a könyv sikereket ért el. Véleményem szerint ennek kétféle kimenetele lehet: a film vagy nagyon jó vagy éppen annyira rossz.
Az éhezők viadala című film sok történésben és apró részletben eltér a könyvtől, ami azért baj mert megnehezíti annak a nézőnek a dolgát, aki még nem olvasta a történetet. Ha viszont előbb elmegy a moziba, akkor lehet, hogy az eredeti mű már nem is fogja érdekelni.
A regényben főleg a főszereplő, Katniss gondolatait halljuk és vele együtt haladunk előre. Ezzel ellentétben a filmben csak a cselekedetei alapján gondolhatjuk, hogy mit érez ami sokkal szegényebben adja vissza ugyanazt a hatást. Az első különbséget rögtön a film elején találjuk: Prim, Katniss húga sírni kezd a félelemtől és csak egy dallal lehet megnyugtatni őt. Rögtön ezután következik Kökörcsin a macska, akiről itt csak annyit tudunk, hogy Katniss gyűlöli őt valamiért. A könyvben viszont megtudjuk, hogy azért nem szereti őt, mert vele együtt még egy éhes szájat etetnie kell és régebben megpróbálta vízbe fojtani. Prim nem kezd el sírni csak az anyukája mellé bújik aludni. Itt már az elején rengeteg fontos információt megtudunk, ami később fontos lehet: azt, hogy tilos az erdőben vadászni, szigorúan tiltják az orrvadászatot csak a békeőrök szemet hunynak felette. Tizenegy éves korában meghalt az édesapja egy bánya szerencsétlenségben, azután tanult meg vadászni és megismerkedett Gale-el.
Viszont van egy fontos ember, akit a filmben meg sem említenek: Madge a polgármester lánya, akivel Katniss egy évfolyamba járt az iskolában és mivel egyikőjüknek sem voltak barátaik gyakran együtt töltötték az időt. Miután Gela-el vadásztak, elmennek hozzájuk eladni a szamóca félét és akkor lát Madge ruháján egy kör alakú dísztűt, amit búcsúzáskor fog megkapni tőle és amiről később kiderül hogy fontos, és egy fecsegőposzátát ábrázol. A film legelején a kiválasztásnál még egy fontos szereplőt mellőznek: Haymitchet, aki egyszer már megnyerte a viadalt. Az „ünnepség” végén részegen támolyog fel a színpadra és átkarolja a lányt ezzel jelezve, hogy bátornak tartja őt.
Ezek után ott van még a másik kiválasztott Peeta Mellark, akivel Katniss élete során csak egyszer került kapcsolatba. Ezekkel szemben a filmben a dísztűt a főszereplő veszi meg a Zugban és a kiválasztás előtt a húgának adja ajándékba és tőle kapja vissza, mikor elbúcsúznak egymástól. A filmben kihagyják Peeta apukáját, aki egy sütit ad a lánynak és megígéri, hogy vigyázni fog a húgára. Sajnálatos módon az ajándékot még a vonat út során kidobja az ablakon mikor rájön, hogy az ellenfele valójában jót akar neki. Azt is csak a könyvből tudjuk meg, hogy mikor Peeta megmentette az éhezéstől, megváltozott az egész élete. Akkor döntötte el, hogy élni akar, gyűjtögetni fog és vadászni.
Mások véleménye szerint, akik nem olvasták a könyvet, csak a filmet látták nekik nem tetszett annyira a történet, mert írott formában sokkal több érzelem van benne, jobban végig tudjuk követni a történet logikáját, a szereplők gondolatai és az ebből következő motivációk által. A filmben sokszor feltűnik Snow elnök, akit a könyvben nem igazán ismerünk meg, csak egyszer tűnik fel vagy csak említés szintjén. Kihagyják még azt, amikor Peeta és Katniss a tetőn beszélgetnek és elektromos mező veszi őket körül, pedig később ez is fontos lesz, vagy azt, hogy a felkészülésnél csak ők ketten vannak egyforma ruhában és a többiek pedig páronként elütnek egymástól. A kritikusok véleménye is megoszlik a filmről, de a többség szerint gyenge próbálkozás a könyvhöz képest. Emellett szól, a fent említett gondolatok kihagyása. A rendezők itt inkább a látványvilágra fektették a hangsúlyt, nem pedig a mögöttes tartalomra. Néha, ha valami igazán jó, nem kéne a haszon céljából elrontanunk.
Viszont vannak olyan emberek, akik saját elmondásuk szerint nem szeretnek olvasni, vagy csak ritkán teszik. Őket az a veszély fenyegeti, hogy lemondanak egy izgalmas, tartalmas történetről aminek rengeteg mondanivalója van, de a legfontosabb, hogy nem fejlődik ki bennünk a történet folytatása iránti kíváncsiság (álmodozás a történet folytatásáról), és a képzelő erejük sem lesz a kellő szinten. Ez lehet a megfilmesített könyvek közös sorsa, ezért érdemes először az eredeti történettel megismerkedni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése